tisdag 17 februari 2009

Första intrycket av första intrycket

Tillbaka till bokrecensionerna: Första intrycket: hur ditt beteende påverkar andra, ser ut att vara en sådan där amerikansk guide för att lyckas bättre i arbetsliv och förhållanden. Det är den också, på ett stillsamt akademiskt sätt.

Med utgångspunkt i socialpsykologin förklarar Ann Demarais och Valerie White sju grundprinciper för ett bra första intryck:
  1. Tillgänglighet, att man visar sig redo att möta någon
  2. Intresse för den andra personen
  3. Samtalsämnen (eller snarare den förväntade ordningen för samtalsämnen)
  4. Att berätta om sig själv
  5. Samtalsdynamik (att hitta en gemensam rytm)
  6. Synen på omvärlden och sig själv
  7. Subtila uttryck för sexualitet
Roligare än så blir det inte. Språket är klart och enkelt. Exemplen - som är väldigt generella - upprepar teorin utan att ge verklighetsförankring. Varje avsnitt avslutas med en checklista så att läsaren kan granska sitt eget beteende.

Jämfört med Rules of the Game är det här ett sömnpiller. Författarna utlovar inga otroliga förändringar. Tvärsäkra påståenden, snärtiga formuleringar och måsten lyser med sin frånvaro.

Istället får vi källhänvisningar och ett helt annat fokus. Där Strauss riktar in sig på resultat - vad vi kan få ut av en annan människa om vi trycker på rätt knappar - så intresserar sig Demarais och White för vilka känslor vi väcker med vårt beteende. Detaljerade krav ersätts av möjligheten att ändra sig, om man så vill.

Första intryckets styrka kommer (något ironiskt) fram först i slutet av boken. Avsnittet om att utvärdera sitt beteende är inte spektakulärt. Råden om hur man ska sätta och bearbeta mål är enkla, konkreta. Ändå ger det mig självinsikt och en väg framåt, som känns stabilare än den beräknade galenskapen i Strauss program.

Att vara kvinna, feminist eller socialt kompetent är inte heller ett hinder för att få ut något av Första intrycket. Sina kritierier för framgång får läsaren sätta själv, istället för att mötas av ett "När knullade du senast, grabben?" mellan raderna.

* * *

Det här inlägget vill inte riktigt ta slut. Så det får avvika lite till höger istället. Till den där listan med bloggar. Hur skulle analysen se ut på en löpsedel?
Frustrerade
TJEJER
BLOTTAR
privatliv
PÅ INTERNET
för okända män
Ehem. Ändå är det bara en bråkdel av singel/kärlek/sex- och relationsbloggarna jag fastnat för. Första intrycket finns på nätet också, men den hemliga ingrediensen i bloggsoppan verkar flyktig. Ämne, språk, öppenhet och något speciellt.

Vad gillar ni för bloggar, alla ni tysta?

* * *

Ett fint första intryck går att göra på MSN också. Smojo, till exempel, verkar vara varm, snäll och rolig. En söt textpersonlighet, helt enkelt. Du orsakar nog kravaller på dejtingsidorna ;-)

/Tisdag, känner krafterna återvända

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att läsa folks singelbloggar känns lite förbjudet. Som om man smygläser någons dagbok och får reda på personens innersta känslor och djupaste tankar. Man läser fort och slukar allt som om personen skulle komma på en vilken sekund som helst. Tän vad mycket privata saker man får ta del av. Man vet mer om okända bloggares privatliv än ens egna kollegors/kurskamrater. Sen kan jag inte låta bli att tänka på vem personen bakom bloggen är. Om man av innehållet förstår att personen bor i samma stad, vandrar på samma kullerstenar, dricker kaffe på samma ställen som en själv, kan man inte låta bli att ibland titta eftertänksamt på en del människor. Är det hon kanske? Är det han på spårvagnen? Tänk att möta personen bakom en blogg man läst varje dag.

"Hej, men det är ju du. Du känner nog inte mig men jag vet väldigt mycket om dig. Vad du åt till lunch idag. Hur ditt senaste sex var. Vad du är rädd för och vem ditt hjärta egentligen bankar för".

Varför vara perfekt.. sa...

Jag läser bloggar som jag känner igen mej själv i. Så det blir mest singelbloggar. Man läser, man känner, man tänker nästan likadant.. Fast läser även lite andra också. =)

 
Creative Commons License
Tisdag berättar by Tisdag is licensed under a Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige License.